Velikonoční slevy až do 50% 🐰 Pouze do 07.04.2024!

Fotoobraz si můžete vytisknout i doma. Jak na to, aby výsledek stál za to?

Nevybrali jste si z naší nabídky obrazů na zeď nebo zkrátka máte kreativní chvilku a rozhodli jste se, že si vyrobíte vlastní osobitou dekoraci? Jen do toho! Vytiskněte si nejpovedenější snímky nebo grafiky, které vás zaujaly při brouzdání internetem. Budete-li se držet následujících tipů, výsledek předčí veškerá očekávání.

 

Vyberte kvalitní snímek

Máte za to, že rozhoduje především kvalita tiskárny? I ta je samozřejmě velmi důležitá, ovšem alfou a omegou zdařilého výsledku je kvalitní fotografie. Vzhledem k tomu, že vybíráte snímek, který si zarámujete a vystavíte ho na odiv přátelům a známým, dejte si na čas a sáhněte po tom nejlepším ze svého soukromého úložiště.

 

Pohlídejte si formát

Nechcete-li přijít o část původní kompozice, přizpůsobte snímek formátu výstupu. Zatímco kompaktní fotoaparáty a mobilní telefony obvykle fotí v poměru 4:3, digitální zrcadlovky pořizují snímky v poměru v poměru 3:2. To jen pro představu - v praxi se samozřejmě poměr může lišit.

 

Závislost rozměrů výstupu na rozlišení snímku

Dalším parametrem, který má na výslednou kvalitu vytisknuté fotografie vliv, je rozlišení snímku – respektive jeho velikost v obrazových bodech. Nechcete-li, aby se obrázek jevil jako rozmazaný, zvolte snímek s dostatečně vysokým rozlišením.

Pro představu: snímek o velikosti 2 440 × 1633 px (4MPx) umožňuje tisk výstupu s rozměry 20,7 × 13,8 cm (300 dpi).

 

Nepodceňujte význam postprodukce

Než stisknete tlačítko pro tisk a necháte náplně do tiskárny, aby vykonaly svou práci, pohrajte si s fotografiemi v grafickém programu (zdarma jsou např.: Polarr, Photopea, Aviary nebo Photor). K základním úpravám patří vyvážení bílé barvy, úprava kontrastu a ořezání. Nemělo by vás překvapit, že vytištěná fotografie nebude na papíře vypadat jako na monitoru – při tisku dochází k převodu barevného spektra RGB na CMYK.

 

Jakou zvolit tiskárnu?

Laserová tiskárna je skvělým pomocníkem při pravidelném tisku dokumentů – pro tisk fotografií se bohužel vůbec nehodí. Mnohem věrnější přenos barev zvládají tiskárny inkoustové, a to dokonce i levnější modely. Ideální volbu a zhmotněný sen fotografů pak představují specializované fototiskárny, které pracují s více tiskovými kazetami.