Jarní výprodej s perfektními slevami 😍 Akce trvá pouze do 21.04.2024!

Jak umístit v interiéru obrazy

Správně zavěšené obrazy v interiéru mohou ovlivnit celkovou atmosféru a náladu v místnosti. Nejen vy, ale i hosté by jste se měli ve vašem domě cítit příjemně. Správně vybrané a umístěné obrazy nelze podcenit. Při rozhodování, kam obrazy umístit je vhodné se řídit našimi tipy.

 

Kam s obrazem

Obraz nebo fotografie v rámu umistěte ve výši očí. Nejčastější chybou je umístit obraz příliš vysoko. Motiv obrazu je hůře viditelný a deformovaný pohledem z ptačí perspektivy. Díky umístění na střed si zajistíte, že si jej může každý prohlédnout z příma a divák se nemusí nijak při pohledu na něj namáhat.

Méně vhodné místo pro umístění vašeho obrazu je nad funkčním krbem. Saze a kouř snadno poškodí fotografii. Obrazy nad krbem zasklete nebo umístěte v omývatelném rámu.

 

5 dílný obraz nad krbem

 

Obrazy a velký prostor

Pro ozdobu velkého prostoru použijte buď velký obraz na zeď nebo sadu menších, které pomohou zaplnit prostor mnohem lépe. Malý obraz na plátně na prázdné zdi působí poněkud rozpačitě. Vhodné jsou vícedílné obrazy, které poskladáte dohromady a vytvoříte jeden motiv.

Je váš prostor omezený? Zvolte menší obraz, aby výsledek na zdi nepůsobil příliš zahlceně. Čím bude obraz výraznější, tím více potřebuje místa, aby vyniknul. Vhodné je pověsit dílo nad sedačku, stůl či jiný nábytek.

 

Obraz barevně slaďte s interiérem

Vhodné je obraz barevně sladit se zbytkem interiéru místnosti. Při výběru barev si pamatujte, že je potřeba sladit jednu či dvě barvy přítomné v dané místnosti s barvami na obrazu. Stačí aby šlo o menší prvky či dekorace jako jsou závěsy, světlo, koberec.

 

4 dílný obraz na zdi

 

Chcete místnost opticky zvětšit? Vyberte si obraz s odlehlým horizontem. Pro byt s vysokými stropy se zase hodí obraz s širokým obzorem. V místnostech s nízkými stropy jsou vhodné díla s vertikální linií. Tmavou místnost rozjasníte obrazem se světlými barvami.

 

Jaký obraz se hodí do které místnosti

Každá jednotlivá místnost je vhodná pro jiný typ obrazu, pokud chcete vyzdobit dětský pokoj vsaďte na obrazy nebo samolepky zvířat nebo dětských postaviček. Ložnice je vhodná pro obraz, který vám navodí pocit relaxace a pohody. V pracovně jistě oceníte plakáty s motivačními citáty a třeba v garáží budete rádi vzpomínat nad fotoobrazem z vaší motodovolené.

Zdroj fotografií: Gario.cz